Az ideális futócucc

Útravaló


Téves az a felfogás, hogy kezdő futóknak nem kell jó cipő, és elég az olcsó, „gazdaságos” változat. „Ez jó lesz, már négy éve megvan, és még semmi baja.” - na ezt felejtsük el.

A kezdő futók nagyobb testsúllyal általában teljesen edzetlenül kezdik a futást, ezért nekik is fontos, hogy a kezdet ne a sérüléseké legyen, hanem az építkezésé, a folyamatos fejlődésé, hiszen a futás akkor válik igazi élménnyé.

Ehhez ki kell választani a megfelelő cipőt és a sportruházatot. Ebben szeretnénk mi most segíteni nektek.

A cipő a legfontosabb ahhoz, hogy a tervszerűen, megfelelően megtervezett munkát el tudd végezni. A lábfejet 26 csont alkotja. Ezek elhelyezkedése mindenkinek különböző lábformát, különböző jellegzetességeket ad.

A cipők vásárlásánál a három klasszikus lábállást szokták elsőként figyelembe venni:

Ezeket a vizsgálatokat ránézésre is el lehet végezni, de egy komolyabb szakemberek általi konzultáció biztosabbá teszi a választást.

Sajnos a kereskedők legtöbbje nem mindig a megfelelő cipőt ajánlja a vevőinek. Sokszor a hozzá nem értés, vagy a megmaradt cipők miatt. Hiszen azt is rá kell sózni valakire… Ezzel mi nem értünk egyet.

A Nike cipőteszt-busz szakemberei bármikor segítséget nyújtanak, az ajánlott cipőt pedig futás közben is ki lehet próbálni. Sokszor itt derül ki, hogy még ezek ellenére sem megfelelő az ajánlott cipő. Ettől függetlenül ez a fajta cipőválasztás a legcélravezetőbb és leggazdaságosabb is. Túl drága egy cipő ahhoz, hogy mellényúljunk.

Ezeken a szempontokon felül fontos az, hogy a cipőt milyen súlyú futó, milyen terepen és melyik évszakban használja. A téli latyakos, hideg, sötét időszakokra már léteznek speciálisan kifejlesztett cipők is, amelyek amellett, hogy vízállóak, fényvisszaverők is, így mindig látható marad a futó.

Fontos a méret is a cipőválasztáskor. Nagyon sok alkalommal a méretkülönbségekből is adódnak kellemetlenségek, például kidörzsölések és körömproblémák.

Íme egy kis mankó, hogy nagyon ne tévedjetek el. Mi csak USA vagy EUR méretet használunk.
A fentiek miatt fontos, hogy a cipőnk mind funkcionális, mind egészségügyi szempontból megfeleljen.

Térjünk át a ruhákra. A ruházat mindig az évszaknak, a hőmérsékletnek, azaz az időjárási körülményeknek megfelelő legyen. Emellett természetesen kényelmes is legyen benne futni.
Megelőzve ezzel az esetleges kidörzsöléseket, hólyagokat és a túlöltözésből adódó kellemetlenségeket.

Nem mindegy, hogy annak a pólónak, amiben sokszor egy óránál többet is futunk, azaz amibe beleizzadunk, milyen az anyaga, milyenek az illesztései, milyen a fazonja, a szellőzése és a láthatósága. Ugyanezek a szempontok igazak a nadrágokra és a zoknikra is, hiszen futás közben a minden ruhadarabunk közvetlenül a bőrünkkel érintkezik.

A fentiekből kitűnik, hogy a megfelelő sportszer kiválasztásánál nincs fontosabb, hiszen csak így érhetjük el, hogy a futófelszerelésünket boldogan, inspirálóan húzzuk fel, és így induljunk futni minden évszakban.

Kívánom, hogy a futás mindenki számára legyen akár egyedi-, akár közösségi-, de mindenképpen egy igazi élmény.

Sok sikert, és találkozzunk futás közben!

Knipl István

országos csúcstartó
egykori válogatott atléta